Gelukstuin

Gelukstuin

De Gelukstuin van Croon en Bergh is een rolstoeltoegankelijke openbare kwekerij en energetische tuin. Hij wordt onderhouden door enthousiaste vrijwilligers en dagbesteders van Scorlewald. De tuin is voor iedereen vrij toegankelijk van 9.00 tot 21.00 uur. Je kunt er heerlijk wandelen (ook met aangelijnde hond), picknicken en genieten van de natuur. Wil je meer te weten komen over de gelukstuin? Ga dan naar https://www.facebook.com/gelukstuin/

Op de landerijen van Croon en Bergh is een gastvrije en zinnenprikkelende tuin ontwikkeld waarin iedereen uitgedaagd wordt om te spelen, ravotten, onderzoeken én tot rust komen in de natuur. De Gelukstuin is een ontmoetingsplek voor alle generaties met en zonder handicap. Ook zijn er verschillende speelmogelijkheden.

Bij de speelmogelijkheden gaat het om het ervaren van de natuur. Op de rolstoelschommel na, zijn er geen toestellen. We hebben gekozen voor een grasveld om te rennen, cirkels met kastanjes en wilgen om in te schuilen en verstoppen, een blotevoetenpad om verschillende structuren en temperaturen te voelen, boomstammen om in te klimmen en overheen te lopen om je evenwicht te oefenen en ervaren. Van het voorjaar tot de herfst kun je bloemen plukken, in de herfst liggen er bladeren en kastanjes om te verzamelen, er kan worden geholpen met onkruid wieden of andere klusjes, en de verschillende hoekjes en plekjes nodigen uit tot spel vanuit de eigen fantasie.

Om te ontspannen komen er plekken waar je een hangmat kunt ophangen en er zijn een vuurplaats, picknicktafels en bankjes. Bij de boomkeuzes hebben we rekening behouden met de biodiversiteit, maar ook met de verschillende positieve eigenschappen. Sommige bomen – zoals wilgen – helpen om te aarden en gronden en geven een gevoel van veiligheid, andere bomen – zoals berken – ondersteunen juist bij je openstellen en inspiratie opdoen.

In de Gelukstuin zijn allemaal verschillende plekken gecreëerd, waar de bezoekers andere kwaliteiten en energieën kunnen voelen en ervaren. Daarmee wordt de Gelukstuin een natuurlijke spiegel en mentor voor het herkennen en benoemen van ons gevoelsleven. Dit aspect maakt de Gelukstuin erg geschikt als Worteltuin en als plek voor inspiratiedagen en teambuilding.

Meditatieve wandeling

Er is een Meditatieve wandeling door de Gelukstuin opgesteld. In het winkeltje vooraan het terrein zijn deze af te halen, zodat je op een rustgevende manier de Gelukstuin kan verkennen.

Geluksplek

De gemeente Schagen heeft Croon en Bergh officieel aangemerkt als Geluksplek; kijk voor meer info op: https://www.schagen.nl/geluksplekken