Over ons

Feniks-Atelier-Schoorl-1

Een open atelier

Sinds 1993 bevindt atelier Feniks zich in het centrum van Schoorl. De werkplaats en winkel lopen in elkaar over, waardoor iedereen kan zien hoe onze producten worden gemaakt.

Een groot deel van het servies wordt in serie gemaakt, dit gebeurt in gietmallen. Zo gieten wij sinds 2016 ook gebruiksservies voor de ScorlewaldShop, een initiatief om de deelnemers van alle werkplaatsen van Scorlewald en de door hen gemaakte producten zichtbaar te maken. Een ander deel bestaat uit zogenaamd opbouwkeramiek. Daarbij worden de potten en vazen met rollen klei stap voor stap opgebouwd. Ook is er ruimte voor het maken van vrije vormen, zoals bijvoorbeeld dieren of sprookjesfiguren. In alle gevallen krijgt de klant een uniek werkstuk omdat alles handmatig gebeurt; het gieten, afwerken, opbouwen of glazuren.

Steengoed
Al ons keramiek is steengoed. Letterlijk en figuurlijk. Pas als het tussen de 1200 en 1300 graden gebakken wordt, mag het steengoed worden genoemd. Hoe heter het gebakken wordt, hoe harder het keramiek. De potten en beelden die wij maken zijn vorstbestendig en kunnen de hele winter buiten staan, en onze schalen kunnen gewoon in de oven worden gezet. De glazuren die we gebruiken zijn zo gekozen, dat het serviesgoed geen lood of andere metalen afgeeft.

Grafiek
Ook worden er bij Feniks linoleumsneden gedrukt. Dit is een vast onderdeel van het weekprogramma. Er wordt veel plezier beleefd aan het ontwerpen, tekenen, gutsen, kleuren en afdrukken van de lino’s. Er worden grote afbeeldingen gemaakt, maar ook wens- en ansichtkaarten in hogere oplages.

Outsider Art
Onze deelnemers hebben meerdere malen met hun tekeningen, beelden en vazen geëxposeerd.

Feniks maakt deel uit van Scorlewald, een instelling van de Raphaëlstichting