De Appelboom biedt in verschillende groepen een gevarieerd dagprogramma aan. Elke dag is er een gemeenschappelijke activiteit, zoals volksdansen, muziek maken en toneel spelen.

KDC De Apppelboom _ muziek

 

In de Jonathan groep staan omhulling en verzorging centraal. De kinderen en jongvolwassenen kunnen zich spelenderwijs ontwikkelen. En omdat het leven hierbij het grote voorbeeld is bieden wij ze een huiselijke situatie, waarin allerlei dagelijkse handelingen kunnen uitnodigen tot nabootsing. Zo wordt er broodjes gebakken, appelmoes gekookt, geveegd, gesopt en ook de planten worden verzorgd. Door deze handelingen kan het bewegen geoefend worden. Niet iedereen kan even actief meedoen. Bij sommigen zal de nadruk vooral liggen op het ervaren van materie, het ervaren van het eigen lijf en een basaal hanteren van voorwerpen. Dit alles wordt doorweven met liedjes versjes en dans al of niet begeleid door muziekinstrumenten, die er mede voor kunnen zorgen dat er een sfeer van plezier en vreugde ontstaat.

KDC De Appelboom Tuitjenhorn _ werkplaats

 


De Karmijn groep heeft een duidelijk gestructureed dagprogramma. Dit is de ambacht klas. De jongeren die hier zitten maken kennis met verschillende ambachten door 6 tot 8 weken achter elkaar met de volgende ambachten kennis te maken. Het bakkers vak, waarbij het graan wordt gemalen en gezeeft, brood of pizza wordt gebakken. De houtwerkplaats, waarbij er met elkaar gezaagd en geschuurd word, en iets gemaakt word. Verder worden er matten en onderzetters gevlochten, manden gevlochten van wilgentenen, kaarsen gemaakt en wordt er met vilt gewerkt. De jongeren komen op deze manier met verschillende materialen en vaardigheden in aanraking, wat maakt dat de keuze voor de stap naar een volwassen werkplaats makkelijker word.